Historie

Het ontstaan van Smilde Foods BV

Smilde Foods BV is in 2010 als onderdeel van Royal Smilde ontstaan door de samenvoeging van Romi Smilfood en FanoFineFood. Sinds februari 2018 onder de naam Royal Smilde Foods is het een jong bedrijf, maar wel met een rijke historie.

In 1863 kocht Arend Smilde het eerste bedrijfspand in Heerenveen. Na eerst jaren voornamelijk gericht te zijn op het slachten van vee en het smelten van vetten, wordt vanaf de zestiger jaren van de 20ste eeuw meer de focus gelegd op het raffineren en mengen van vetten tot hoogwaardige grondstoffen voor de professionele markt. Begin jaren ’70 werden diverse margarinefabrieken overgenomen, waaronder Benninga´s Friesche Margarine Fabrieken te Leeuwarden. Hierdoor werd het merk Bebo verkregen. In 1978 werd in Heerenveen een nieuw bedrijfspand gebouwd en werden de margarinebedrijven samengevoegd onder de naam Smilfood. In 1986 werd de productie van de Rotterdamse Margarine Industrie in Vlaardingen overgenomen, met Romi als merk. Romi en Smilfood fuseerden in 1998 tot de Business Unit Margarine, Oliën en Vetten.

De historie van FanoFineFood gaat terug tot de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Als twee aparte bedrijven maakten Fano uit Oosterwolde en FineFood uit Emmen producten als gevulde soep en friet voor zowel professionele gebruikers als consumenten. Beide bedrijven waren ook actief op de salademarkt. De assortimenten vulden elkaar goed aan. Rond 1980 kocht Smilde Holding beide bedrijven en bracht ze samen onder een nieuwe Business Unit: Koelvers. In de daaropvolgende jaren groeide FanoFineFood, door onder andere overnames van Abee Salades uit Den Haag en Profood in Oldenzaal.